Symbolizujący bogactwo i władzę
Nie wiadomo, kto jako pierwszy odkrył perły, ale uważa się, że grupa ludzi , plemię żywiące się rybami, polowało w poszukiwaniu pożywienia wzdłuż wybrzeża Indii, kiedy podczas otwierania ostryg odkryło perły słonowodne. Teraz, po tysiącach lat, miłość i podziw dla pereł rozprzestrzeniła się na cały świat.
Przed rokiem 1900 perły były klejnotem wybieranym przez szlachtę i bogatych ludzi zajmujących wysoką pozycję w społeczeństwie, ponieważ perły naturalne były rzadkością i po bardzo wysokiej cenie.
W Chinach, Egipcie i Rzymie perła ma znaczące wzmianki w swojej udokumentowanej historii. W Egipcie perły zaczęto używać około V wieku p.n.e.Ci było to w I wieku p.n.e.C kiedy perły stały się sławne w Rzymie. Juliusz Cezar uchwalił prawo, zgodnie z którym tylko szlachta mogła posiadać perłę, ponieważ była ona ostatecznym symbolem bogactwa. Kleopatra zaprosiła Marka Antoniusza, aby pokazał, że potrafi zorganizować najdroższą kolację, aby udowodnić wyższość Rzymu pod względem bogactwa i dziedzictwa. Aby to udowodnić, zmiażdżyła perłę, rozpuściła ją w kielichu wina i wypiła. Antoniusz, oszołomiony, odmówił przyjścia na obiad i przyjął jej zwycięstwo.
Według legendy Witeliusz, rzymski generał, był w stanie sfinansować całą wyprawę wojskową, sprzedając tylko jeden z perłowych kolczyków swojej matki.
Mitologia i religia
Odniesienie do perłę występuje także w mitologii indyjskiej oraz w jednym z eposów, Pan Kryszna odkrywa perły w morzu i zrywa jedną, aby podarować ją swojej córce, Pandai, na dzień ślubu.
Perły miały ogromne znaczenie także w świecie arabskim. Klejnot ten był wielokrotnie wspomniany w Koranie. Opisując raj, czytamy: „Kamieniami są perły i hiacynty; owocami drzew są perły i szmaragdy; a każda osoba dopuszczona do rozkoszy królestwa celestialnego otrzymuje namiot z pereł, hiacyntów, i szmaragdów, zwieńczona jest perłami o niezrównanym blasku, a towarzyszą jej piękne panny przypominające ukryte perły.„
W starożytnych Chinach mówiono, że biżuteria z pereł reprezentuje czystość noszącego, a w średniowieczu rycerze wierzyli, że noszenie pereł i cennych kamieni szlachetnych na polu bitwy ochroni ich przed niebezpieczeństwami i wrogami.
Pearl Harbors
Perły handlowano już od czasów rzymskich. A ich odkrycie w Ameryce Środkowej i Południowej w XV i XVI wieku zapoczątkowało epokę perłową. W XIX wieku popyt na perły wzrósł, gdy kobiety królewskie zaczęły nosić wyszukaną biżuterię z pereł, w tym naszyjniki, kolczyki i bransoletki z pereł. To również zmniejszyło podaż ostryg.
Pierwotnym i głównym producentem pereł była Zatoka Perska, gdzie znajdowały się główne ławice ostryg. Źródłem chińskich pereł są słodkowodne rzeki i stawy, natomiast japońskie perły znajdują się w słonej wodzie w pobliżu wybrzeża.
Pochodzenie perły
Każda perła pochodzi z żywego organizmu, co jest wyjątkowym przypadkiem, ponieważ każdy inny kamień szlachetny pochodzi z głębinowej skorupy ziemskiej. Perły powstają, gdy drażniąca lub obca substancja, taka jak pasożyt lub kawałek muszli, przez pomyłkę dostanie się do wewnętrznego ciała ostrygi. Wydziela krystaliczną substancję znaną jako masa perłowa. Gromadzi się warstwami wokół substancji drażniącej, aż utworzy się perła. Są to całkowicie naturalne perły.
Jedynym sposobem na zebranie tych pereł jest umożliwienie nurkom udania się na głębokość 30 metrów w głąb oceanu w celu znalezienia ostryg perłowych. Ponieważ tylko jedna na 10 000 ostryg nosiła perły, znalezienie takiej, która miała w sobie perły, było trudnym zadaniem, a zbierane ostrygi zawierały tylko od trzech do pięciu pereł wysokiej jakości. Ta rzadkość sprawiła, że ten klejnot był bardzo drogi. Poza tym pościg ten był niebezpieczny także dla nurków. Za każdym razem, gdy wyruszali na poszukiwanie ostryg, musieli ryzykować życie.
Narodziny pereł hodowlanych
To przełomowy wynalazek Kokichi Mikimoto, japońskiego przedsiębiorcy, który przyniósł obfitość pereł. Po dziesięciu latach eksperymentów opracował perły hodowlane . Pierwszą z nich stworzył w 1893 roku, chirurgicznie wprowadzając do ciała ostrygi substancję drażniącą, aby zachęcić ją do wykonania tego procesu i stworzenia perły. Handel perłami przeszedł transformację w XX wieku poprzez zwiększenie podaży i obniżenie cen.
Dzięki technice Mikimoto do 1935 roku w Japonii istniało 350 farm pereł, które produkowały 10 milionów pereł hodowlanych rocznie. Niektórzy twierdzą, że jego perły nie były „prawdziwe”. Jednak badania naukowe wskazują, że perły hodowlane mają dokładnie takie same właściwości, jak te powstałe naturalnie w głębokich dnach morskich, z tą tylko różnicą, że perły hodowlane potrzebowały pomocnej dłoni, aby zainicjować proces.
Rozwój naturalnych pereł jest zależny od czystych mórz i stabilnych temperatur, jednak ze względu na zanieczyszczenia i globalne ocieplenie oba te czynniki pozostają niewidoczne. Większość pereł dostępnych obecnie na rynku biżuterii pochodzi z upraw i hodowli. Perły Akoya firmy Mikimoto znane są ze swojego olśniewającego połysku i bogatej kolorystyki, od bieli, kremu i różu po srebrzysty róż.
Perły słodkowodne i słonowodne
Perły oryginalne i hodowlane powstają w wodzie słodkiej i słonej. Istnieją różne rodzaje pereł w zależności od mięczaka, z którego pochodzą.Perły słodkowodne i słonowodne powstają w tym samym procesie, mają prawie takie same właściwości fizyczne i chemiczne, ale jedyną różnicą jest ich środowisko i różnorodność mięczaków.
Perły słonowodne są produkowane przez mięczaki słonowodne w środowisku zasolonym. Hodowane perły słonowodne Akoya, perły Tahitian i perły z Morza Południowego to trzy najpopularniejsze rodzaje pereł morskich. Kształt perły słonowodnej jest zazwyczaj bardziej okrągły, a jedna muszla zawiera jedną perłę. Perły Tahitian są również znane jako czarne perły i występują w szerokiej gamie kolorów, od szarego do zielonego. Perły z Morza Południowego to największe białe i złote perły występujące w Indonezji, Australii i na Filipinach. Perły Akoya słyną ze swojego wspaniałego połysku i pochodzą z Japonii.
Hodowlane perły słodkowodne produkowane są głównie w Chinach. Ponieważ są one dostępne w dużych ilościach, można je kupić po niższej cenie w porównaniu do słonej wody.
Nazwy nadawane tym odmianom to „hodowane perły Akoya”, „hodowane perły słodkowodne, " "hodowane perły Tahitian” i „Hodowlane perły z Morza Południowego.„
W obecnych czasach na uprawę pereł wpływają zmiany klimatyczne i zanieczyszczenia. Przejście na bardziej zrównoważony styl życia i wspieranie organizacji promujących inicjatywy przyjazne środowisku może zapewnić rozwój pereł na długie lata.